Web Analytics Made Easy - Statcounter

به‌گزارش همشهری آنلاین، تهران در این پاسخ مکتوب، نظرات خود را درباره پیشنهادهای طرف مقابل منتقل کرده و آن‌گونه که از گمانه‌زنی‌ها پیداست، اکنون می‌توان ادعا کرد دیگر زمان زیادی تا دستیابی به توافق باقی نمانده است، مشروط به اینکه طرف مقابل رویکردی واقع‌بینانه درپیش گیرد.

بررسی واکنش‌های داخلی و خارجی به پاسخ ایران حکایت از آن دارد که هردوطرف امیدوارند ادامه رایزنی‌ها به نتیجه مثبتی ختم شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

برهمین اساس هم بود که مشاور تیم مذاکره‌کننده در توییتی نوشت: «نمی‌توانم بگویم که توافقی حاصل خواهد شد، اما نسبت به قبل به توافق نزدیک‌تر هستیم». محمد مرندی همچنین بر این نکته تأکید کرده ‌است که ایران نگرانی‌های خود را ابراز کرده، اما حل مسائل باقیمانده چندان دشوار نیست.
آن‌گونه که از مواضع ایران بر می‌آید و وزیر و سخنگوی وزارت امور خارجه در نشست‌های خبری روز دوشنبه‌ خود نیز عنوان کردند، اختلاف‌های اصلی در ۳ موضوع «رفع تحریم‌ها»، «پادمان» و «تضمین» متمرکز است که گفته می‌شود آمریکایی‌ها در ۲ مورد به‌صورت شفاهی انعطاف نشان داده‌اند و موضوع سوم نیز به تضمین تداوم اجرای برجام برمی‌گردد که گره‌گشایی از آن به واقع‌بینی آمریکا برای تأمین نظر ایران بستگی دارد.

پاسخ واقع‌بینانه ایران

این درحالی است که برخی منابع مطلع داخلی معتقدند پاسخ ایران به پیشنهاد اتحادیه اروپا واقع‌بینانه و حرفه‌ای بوده؛ بنابراین گمان می‌رود که نشانه‌های رسیدن به توافق نسبتا افزایش یافته است. این منابع معتقدند پاسخ ایران نکات مهمی را شامل می‌شود که تأمین‌کننده منافع ملی کشور خواهد بود.

از سوی دیگر گفته می‌شود جمهوری‌ اسلامی تا پایان روز چهارشنبه در انتظار پاسخ طرف مقابل به نکات مطرح شده از سوی ایران خواهد بود و درصورتی که طرف آمریکایی از خود نرمش نشان دهد، دستیابی به توافق مثبت کاملا در دسترس است. بر این اساس اگرچه در دور اخیر مذاکرات که از ۱۳ مردادماه آغاز شد، شاهد تغییر نسبی در برخی مواضع مذاکراتی واشنگتن بوده‌ایم، اما این تغییرات باید عملی شود تا شاهد نتیجه‌گیری موفق از گفت‌وگوهای برجامی باشیم.

علاوه ‌بر ارسال پاسخ ایران که آخرین بررسی‌ها درباره آن در جلسه ویژه عصر دوشنبه شورای ‌عالی امنیت ملی با حضور رئیس‌جمهور انجام شد، همزمان سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا اعلام کرد واشنگتن نیز پاسخ خود را درباره پیش‌نویس توافق برای جوزپ بورل، مسئول سیاست‌ خارجی اتحادیه اروپا ارائه کرده‌ است. ند پرایس همچنین ادعا کرده‌ است که اگر ایران آماده بازگشت به پایبندی متقابل به برجام باشد، آمریکا نیز این آمادگی را دارد.
با وجود این، پرایس در ادامه سیاست‌ شکست‌خورده «فشار حداکثری» آمریکا و بدون اشاره به مسئولیت‌های این کشوردر خروج از برجام، تهدید کرد اگر ایران نتواند یا این آمادگی را برای اجرای کامل برجام نداشته باشد، آماده‌ایم اجرای سختگیرانه تحریم‌های خود را ادامه دهیم و از فشارهای دیپلماتیک دیگر استفاده کنیم.

مطالبات ایران

یک کارشناس مسائل بین‌الملل درباره پاسخ تهران به متن پیشنهادی اتحادیه اروپا به همشهری گفت: جمهوری ‌اسلامی در نامه‌ای به مسئول سیاست‌ خارجی اتحادیه اروپا که در وقت تعیین شده به بروکسل ارسال شد، دیدگاه‌های خود را درباره محورهای موجود در متن توافقنامه پیشنهادی ارائه کرده‌ است. اگرچه از جزئیات پاسخ ارائه شده از سوی ایران مطلع نیستم، اما قطعا می‌توان گفت تهران در اصطلاح «نه صفر را نگاه کرده و نه روی یک ایستاده است».

ابوالفضل ظهره‌وند افزود: ملاحظات ایران در پاسخ ارائه شده به مسئول جوزپ بورل قابل پیش‌بینی است، چراکه تهران در ۳ حوزه مطالباتی دارد که باید برآورده شود. یک موضوع، بحث لغو تحریم‌هاست که برای ما از اهمیت محوری برخوردار است. انتفاع اقتصادی ایران از برجام باید به‌صورت کامل محقق شود.
وی ادامه دارد: از سوی دیگر مسئله تضمین‌ها نیز کماکان از اهمیت محوری برخوردار است. نکته اینجاست که هنوز جمهوری ‌اسلامی متقاعد نشده که دولت بعدی آمریکا تعهدات خود را زیرپا نخواهد گذاشت. اکنون هیچ تضمینی وجود ندارد که دولت بعدی این کشور، کاری را که ترامپ با برجام انجام داد، تکرار نکند.

تعیین‌تکلیف توافق تا ۱۰ روز دیگر

دیپلمات پیشین ایران با اشاره به موضوع‌های پادمانی باقیمانده میان ایران و آژانس بین‌المللی انرژی‌اتمی و نقش آن در نتیجه‌گیری مثبت از مذاکرات، عنوان کرد: درباره مسائل پادمانی به‌نظر می‌رسد این موضوع اکنون چندان مطرح نیست. گویا ایران قانع شده ‌است مسائل موجود با آژانس بین‌المللی انرژی ‌اتمی را در محدوده زمانی کوتاه و تا موسم برگزاری نشست بعدی شورای ‌حکام حل‌و فصل کند.
ظهره‌وند با بیان اینکه به‌نظر می‌رسد مسئله تضمین‌ها در متن پیشنهادی لحاظ شده ‌است، ادامه داد: از شواهد امر پیداست که رایزنی‌ها در مسیری قرار گرفته است که دوطرف از دستیابی به توافق ناامید نیستند و انتظار می‌رود در روزهای آینده شاهد به نتیجه رسیدن رایزنی‌ها باشیم. وی درباره گمانه‌زنی‌ها پیرامون زمان دستیابی به توافق میان طرفین نیز تأکید کرد: به‌نظر می‌رسد تاحدود ۱۰ روز دیگر شاهد آغاز رایزنی‌های نهایی باشیم.

نباید عجله کنیم

عضو پیشین تیم مذاکره‌کننده هسته‌ای ایران درباره واکنش طرف‌های غربی به پیشنهادهای ایران نیز گفت: آنها پیش‌بینی می‌کردند که جمهوری‌اسلامی چشم‌بسته متن پیشنهادی را نمی‌پذیرد. البته باید درنظر داشت که در شرایط کنونی اتحادیه اروپا در جایگاهی قرار ندارد که نسبت به نهایی بودن مذاکرات تصمیم‌گیری کند.

ظهره‌وند افزود: متنی که اتحادیه اروپا می‌کوشد آن را به‌عنوان «متن نهایی» القا کند و این‌گونه وانمود کند که ابتکار خودش بوده ‌است، در واقع پیش‌نویسی است که در مذاکرات غیرمستقیم انجام شده میان طرف ایرانی و آمریکایی بسته شده ‌است. برهمین اساس هم بود که برخی گمانه‌زنی‌ها مطرح شد که آمریکایی‌ها از قبل نظر مثبت خود را به بورل اعلام کرده‌اند.

وی درباره واکنش‌های داخلی به گمانه‌زنی‌ها درباره قریب‌الوقوع بودن توافق نیز عنوان کرد: در روزهای اخیر شاهد برخی شائبه‌ها درباره انتفاع اقتصادی از مزایای ایران از برجام بودیم که به‌نظر من جای تأمل دارد. بشخصه از ابتدا مخالف برجام و معتقد بودم این دامی است که از سوی غربی‌ها گسترده شده و نباید اسیر آن شویم.  ظهره‌وند افزود: زمانی که ترامپ از برجام خارج شد، معتقد بودم این حماقت او، فرصتی طلایی برای ماست که از این دام چیده شده خلاص شویم و به‌ دنبال تأمین حداکثری منافع ‌ملی خود باشیم.

وی با بیان اینکه برجام کلا ماهیتی کنترلی دارد، ادامه داد: در مجموع معتقدم شرایط بین‌المللی به نفع ما جلو می‌رود و می‌توانیم با راهبردهای مناسب، مطالبات خود را محقق کنیم. با توجه به این موضوع نباید عجله به خرج دهیم. این کارشناس مسائل بین‌الملل تأکید کرد: باید به‌گونه‌ای حرکت کنیم که تکلیف همه تحریم‌ها مشخص شود. نباید به «تعلیق» تحریم‌ها بسنده کرد. باید در مسیری حرکت کنیم که طرف‌های مقابل پس ‌از این توافق، مستمسک دیگری از قبیل «اف‌ای‌تی‌اف» و ... برای تحت‌فشار قرار دادن جمهوری‌اسلامی نداشته باشند.
 ظهره‌وند با بیان اینکه آمریکایی‌ها می‌خواهند همچنان نظام تحریمی علیه ایران را حفظ کنند، اضافه‌کرد: موضوع پروتکل الحاقی و مباحث مطرح میان ایران و آژانس به‌صورت کامل حل و فصل شود تا طرف‌های مقابل در آینده به‌دنبال بهانه‌جویی علیه کشورمان نباشند.

انعکاس پاسخ ایران در رسانه‌های جهان

روزنامه «ایندیپندنت» با نقل قول از یک مقام غربی مدعی شد ایران پیشنهاد اتحادیه اروپا برای احیای توافق هسته‌ای را به ‌صورت مشروط پذیرفته است. این روزنامه مدعی شده ‌است: یک دیپلمات غربی به نقل از هیأت مذاکره‌کننده فرانسوی به ایندیپندنت فارسی گفته که ایران متن پیشنهادی اتحادیه اروپا درباره احیای توافق هسته‌ای را به‌صورت مشروط می‌پذیرد. به این معنی که سیاست گام به گام لغو تحریم‌ها را در قبال بازگشت به تعهدات برجامی پیش خواهد گرفت. نشریه «پولیتیکو» نیز با استناد به اظهارات یک مقام غربی، ادعاهایی را درباره پاسخ ایران نسبت به پیشنهادات اتحادیه اروپا برای احیای توافق هسته‌ای مطرح کرد. این نشریه در گزارشی نوشت: «به‌گفته یک مقام ارشد غربی، پاسخ ایران، شامگاه دوشنبه به وقت ایران توسط اتحادیه اروپا دریافت شده و بیشتر روی مسائل باقیمانده مرتبط با تحریم‌ها و تضمین‌ها بر سر تعاملات اقتصادی متمرکز است».
 

کد خبر 698550 منبع: روزنامه همشهری برچسب‌ها هسته‌ای - برجام مذاکرات وین هسته‌ای - مذاکرات

منبع: همشهری آنلاین

کلیدواژه: هسته ای برجام مذاکرات وین هسته ای مذاکرات دستیابی به توافق اتحادیه اروپا متن پیشنهادی گمانه زنی ها پاسخ ایران رایزنی ها تحریم ها ظهره وند هسته ای

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.hamshahrionline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «همشهری آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۷۷۳۶۰۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

امیر حیدری: هیچ‌کس قادر به تهدید جمهوری اسلامی و منافع ملی کشور نیست

به گزارش گروه سیاست خبرگزاری علم و فناوری آنا، امیر سرتیپ «کیومرث حیدری» فرمانده نیروی زمینی ارتش، در بیست و ششمین دوره هیئت معارف جنگ شهید سپهبد علی صیاد شیرازی که در پادگان «دژ» شهر خرمشهر برگزار شد، اظهار داشت: حضور تمامی شما دانشجویان دانشگاه‌های افسری را امری خجسته می‌دانم؛ چرا که شما با حضور خود در این مکان مقدس، پای در جغرافیایی نهاده‌اید که شاهد بزرگترین دلاوری‌ها، عظیم‌ترین حماسه‌ها و جانانه‌ترین ایستادگی‌ها در دفاع از این مرز و بوم بوده است.

امیر سرتیپ حیدری ادامه داد: بخش جدی و مهمی از تاریخ انقلاب شکوهمند اسلامی، با جانفشانی‌های بی‌مانند و سرسختانه سربازانی شکل گرفته است که با اخلاص و حسن نیت، دست به ساخت بزرگ‌ترین و شجاعانه‌ترین رویداد تاریخ معاصر ایران و جهان زده‌اند.

فرمانده نیروی زمینی ارتش با بیان اینکه اعضای کنونی هیئت رئیسه معارف جنگ شهید صیاد شیرازی از نسل همان دلیرمردانی هستند که سرسختانه در مقابل دشمنان ایستادگی نشان داده‌اند، افزود: تمامی اساتید، جانبازان و گردانندگان هیئت معارف جنگ شهید سپهبد علی صیاد شیرازی، از جمله کسانی هستند که هم در راه حراست از انقلاب و نظام اسلامی پایداری کردند و هم در جهت تداوم بخشیدن به راه بزرگانی نظیر شهید صیاد شیرازی و دیگر شهدای گران‌قدر هشت سال دوران دفاع مقدس، کوشیده‌اند.

وی عنوان کرد: امر خطیر تداوم بخشیدن به راه شهدا و انتقال دانش، دستاوردها، تجربیات و آموخته‌های آنها به نسل‌های آتی، مرهون بصیرت و اراده تزلزل‌ناپذیر اعضای هیئت معارف جنگ شهید صیاد شیرازی است.

امیر حیدری با اشاره به تقابل ارتش جمهوری اسلامی ایران، به‌ویژه نیروی زمینی و هوانیروز، با گروهک‌ها و فرقه‌های ضاله و منحط ضدانقلاب و ضدملی، گفت: سازمان چپگرای مارکسیستی مجاهدین خلق، که به حق یکی از منفورترین، بدنام‌ترین و بی‌آبروترین سازمان‌های سیاسی روی کره‌ی زمین است، در ابتدای تأسیس خود با طرح دعاوی مارکسیستی در قالب ایده‌های اسلامی، تلاش کرد تا با جذب افراد، به درون نظام و انقلاب اسلامی رخنه کند، اما این سازمان منفور، به سبب نداشتن بنیه‌های اعتقادی قوی و عدم همراهی روحانیت معزز با اندیشه‌های التقاطی و شائبه‌برانگیز آن گروهک، خیلی زود از فضای سیاسی و اجتماعی ایران کنار رفت.

فرمانده نیروی زمینی ارتش اضافه کرد: پس از بروز چنین مسائلی، این گروهک کوردل به انواع جنایات از قتل و ترور گرفته تا آدم‌ربایی و جاسوسی اقدام کرد تا از این طریق بتواند ضمن تقلا برای بر هم زدن نظم و امنیت کشور، به دشمن آن موقع ایران، یعنی رژیم بعثی عراق خوش‌خدمتی کند؛ به همین سبب از میانه جنگ تحمیلی، این گروهک به صورت علنی به همکاری با دولت صدام روی آورد و با این کار برای همیشه دچار نفرین الهی و لعن ابدی مردم ایران اسلامی شد.

وی با بیان اینکه علی‌رغم اعلام پایان جنگ میان ایران و عراق، این گروهک منافق، همچنان به شرارت‌های خود در مرز‌های کشور ادامه می‌داد، افزود: پس از پایان جنگ، نیروی زمینی به حسب وظیفه خود، مسئول تأمین امنیت در نوار مرزی کشور و نیز خنثی‌سازی و پاک‌سازی مناطق محلی از انواع ادوات و تجهیزات جنگی، نظیر مین و تله‌های انفجاری بود. با این حال نیرو‌های سازمان مجاهدین خلق، در طی عملیاتی مفتضحانه به مرز‌های کشور یورش آورده که نیروی زمینی و هوانیروز، با همکاری با نیروی هوایی ارتش، توانستند در طی عملیاتی موسوم به «مرصاد»، آن کوردلان را شکست داده و بر سر جای خود بنشانند.

امیر حیدری ادامه داد: پس از آن نیروی زمینی و هوایی ارتش، با تسلط بر وضعیت نوار‌های مرزی کشور، به مقر و پایگاه‌های منافقین حمله کرده و ضمن دستگیری و معدوم ساختن تمامی افراد این سازمان تروریستی، توانایی هرگونه اقدام نظامی را از این گروهک سلب کردند.

فرمانده نزاجا ضمن اشاره به علت نام‌گذاری هیئت معارف جنگ به نام شهید صیاد شیرازی، عنوان کرد: پس از ناتوانی و ناکامی محض منافقین در ناامن‌سازی نقاط مرزی کشور، این گروهک کوشید تا با برخی تغییرات تشکیلاتی، نظیر ازدواج‌های درون سازمانی خلاف دین و عرف اجتماعی، همدستی با رژیم بعثی عراق، تلاش برای جذب و فریب افراد ساده‌دل و نهایتاً ترور شخصیت‌های برجسته و تأثیرگذار نظیر شهید صیاد شیرازی که نقشی کلیدی در عملیات «مرصاد» ایفا کرده بود، به دشمنی با انقلاب اسلامی ادامه دهد. به همین دلیل است که این هیئت پس از شهادت آن عزیز بزرگوار، مزیّن به نام شهید سپهبد صیاد شیرازی شده است تا یاد و خاطره وی تا همیشه در دل‌ها و یاد‌ها زنده بماند.

سرتیپ حیدری در پایان خاطرنشان کرد: بحمدالله امروز با عنایت فرمانده معظم کل قوا (مدظله‌العالی)، تلاش راسخ و سستی‌ناپذیر نیرو‌های مسلح، به‌ویژه عزم جزم و اراده کوبنده نیروی زمینی ارتش جمهوری اسلامی ایران، هیچ گروه، سازمان و نهاد ضد ملی و ضد نظامی نمی‌تواند چه به صورت مستقیم و چه به صورت غیرمستقیم، کشور یا منافع ملی آن را تهدید کرده و ان‌شاءالله این روند تا زمان ظهور حضرت حجت (عج) ادامه‌دار خواهد بود.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • سعید لیلاز: افشای فایل صوتی ظریف، عمدی بود
  • نیویورک تایمز: پاسخ حماس به توافق آتش‌بس جدی بود
  • آمریکا در حال بررسی پاسخ حماس به توافق آتش‌بس است
  • شادی مردم رفح از شنیدن خبر توافق حماس برای آتش‌بس | فیلم
  • امیر حیدری: هیچ‌کس قادر به تهدید جمهوری اسلامی و منافع ملی کشور نیست
  • اقلیم کردستان: روابط تاریخی ما را به ایران پیوند داده است
  • بازخوانی پرونده توسعه برق هسته‌ای در ایران؛ از برجام تا مشارکت مردم
  • پاسخگویی به مسائل شرعی فرصتی برای ارتباط مردم با روحانیت است
  • خط ریلی زاهدان-کویته نیازمند تبدیل تفاهم‌نامه به قرارداد عملیاتی
  • گرگ و میش توافق